Fjord Classics

 

2017 PROGRAM    2017 ARTISTER

 

Kjære musikkelskere!

Det er stort for oss å kunne ønske velkommen til Fjord Classics for første gang! Sandefjord blir hovedarena, med de to praktfulle konsertlokalene: Sandefjord- og Sandar kirke.

Begge er innarbeidede konsertsteder, med alt man kan ønske seg av en konsertsal: strålende akustikk og innbydende atmosfære, god plass for musikere å utfolde seg på, - for publikum å høre og se. Vakre rom med sin egen fortelling allerede før musikken har startet. Vi har utforsket flere steder i Vestfold som innbyr til musisering, og ved siden av Sandefjord vil vi la musikken klinge på utvalgte steder; eventyrlige middelalderkirker som Vestfold er så rik på, magiske steder som Verdens ende, Engø Gård og Jarlsberg Hovedgård. Når sommernatten så vidt dimmer lyset, blir det muntre refleksjoner over dagens musikalske hendelser på Draaben Bar.

Vi har gleden av å presentere en usedvanlig spennende miks av internasjonale musikere.  Noen vil være kjente for mange, andre mindre, men de representerer alle det absolutte toppsjiktet i dagens klassiske musikkverden. 

Årets tema vil være  "Livets dans", inspirert av Edvard Munchs maleri fra forrige sekelskifte. Dette gir assosiasjoner til tidsepoken, ikke minst i Paris, da som nå et nav i vestlig kultur og et sted Munch og andre kunstnere oppsøkte for impulser. En tid hvor utrolig mye spennende av musikk, kunst og vitenskap utfoldet seg. Sjelens og åndens erkjennelse ble strukket i alle kanter. Man så ny skjønnhet i det som før hadde gjeldt for heslig. Eller snarere så man også det heslige som et viktig element i det sanne menneskelige uttrykk.

Også stilmessig er det mye som skjer, og alt avleires i Munchs kunst: Ekspresjonisme, impresjonisme og symbolisme. Og like viktige er alle disse ismene for musikken. Stravinsky,  Debussy, Chausson, Ravel. Sistnevnte representeres hos oss bl.a. med sin overstadige La valse, en virvlende livets dans på skjeve.

Som avslutnings verk spiller vi Enescus praktfulle strykeoktett, trolig kun for andre gang i Norge. Verket er skrevet i Paris 1900, samme år som Munchs bilde, der hele siste satsen nok en gang er en grandios vals, men denne jublende og oppriktig, uten Ravels ironi og kalkulerte dekadense. 

Bachs 6 suiter for solo cello vil fremføres over to kvelder av den briljante ungarske cellisten István Várdai. Nok en gang lutter dansesatser. Evig ruvende Bach vil også fylle en kveld alene i Nøtterøy kirke.  Hans Goldbergvariasjoner vil spilles i sin helhet av den fantastiske norske stryketrioen; Trio Taus. 

Vi gleder oss umåtelig til å sjøsette Fjord Classics. Vi skal gjøre vårt beste for å være perlen i Vestfoldfestspillenes musling!

Kathryn Stott & Lars Anders Tomter
Kunstneriske ledere

Vi oppdaterer hyppig innhold om konsertene og artistene med spillelister og videoer på vår Facebook side "FjordClassics".