Grøvlen.jpeg

Škampa Strykekvartett

Helena Jiříkovská, fiolin
Adéla Štajnochrová, fiolin
Martin Stupka, bratsj
Lukáš Polák, cello

Škampa kvartetten er blant de aller beste av en fremragende gruppe nåværende tsjekkiske strykekvartetter, og de har i tjuefem år representert sitt land i de store konsertsalene rundt om i verden. Gjennom sine mentorer, den legendariske Smetana-kvartetten, sporer de sine røtter tilbake til de tidligste kvartettene som for eksempel Bohemian-kvartetten, i et land som på 1800-tallet ble beskrevet som Europas musikkonservatorium, og som fortsatt i dag regnes som Europas vugge til kammermusikken. 

I tillegg til denne medfødte musikaliteten har de gjort grundig forskning for å få fram sin egen stil gjennom forståelsen av folkesang og poesi, rytmer og dans som deres musikk har sine røtter fra. Det i den grad at deres innspillinger av kvartettene til Janacek og Smetana spesielt blir sett på som en målestokk og som andre innspillinger blir vurdert opp mot. Denne forskningen resulterte blant annet i produksjon av en illustrert samtale - 'Janacek og hans moraviske røtter' - og førte til samarbeid med sangeren Iva Bittova, der de meget vellykket krysset mange musikalske grenser. 

Priser fra internasjonale konkurranser, utmerkelser fra Royal Philharmonic Society og andre - og utnevnelse som de første ”Resident Artists” på Wigmore Hall – la tidlig et godt grunnlag og ga anerkjennelse som førte til invitasjoner til å opptre på større festivaler over hele verden, inkludert Praha Spring Schwetzingen, Edinburgh, Schleswig-Holstein og Melbourne. Disse engasjementene omfattet samarbeid med mange internasjonalt anerkjente artister, blant dem Melvyn Tan, Itamar Golan, Josef Suk, Michael Collins, Kathryn Stott og Janine Jansen. 

Fra begynnelsen etablerte de et nært forhold til BBC Radio 3 som resulterte i regelmessige sendinger fra Wigmore Hall, St. John's Smith Square, LSO St Luke og Chamber Music Proms. 

Škampa kvartetten har vært en prisbelønt plateartist for Supraphon under det meste av kvartettens karriere. De er nå også blant de elite-artister som har blitt utvalgt for utgivelse på Wigmore Hall Live-etiketten. 

Undervisning har lenge vært en viktig del av deres arbeid, og som de finner spesielt givende. De underviser flere steder rundt om i verden, men særlig på Royal Academy of Music i London, hvor de ble utnevnt til gjesteprofessorer i kammermusikk i 2001.

/
Fjord Classics konserter:

Tuesday 27th june (k1)
- Poet, ta opp din lutt...

Sandefjord Church, 18:00

CHAUSSON / CHANSON PERPETUELLE
JANáč
EK / INTIMATE LETTERS

-

wednesday 28th june (K3)
- fra nordheim til mozart

Sandar Church, 15:00

FAURé / LA BONNE CHANSON

-

wednesday 28th June (v7)
- Et rom med utsikt

Verdens Ende, 20:00

DVOřáK / STRING QUARTET NR.12 IN F, ´AMERICAN´
BOTTESINI / DOUBLE BASS CONCERTO NO.2

-

thursday 29th June (k10)
- forklaret natt

Sandar Church, 19:00

RESPIGHI / IL TRAMONTO

-

friday 30th June (k14)
- La Belle Époque

Sandar Church, 19:00

FRANCK / PIANO QUinTET IN F MINOR

-

SATURDAY 1ST JULY (K17)
- 1-2-3-4-5

Sandar Church, 18:00

DAVID POPPER / REQUIEM FOR THREE CELLOS & PIANO (LUKአPOLáK)
MOZART / CLARINET QUINTET

-

Saturday 1st July (k18)
-
Farlig lidenskap

Sandefjord Church, 21:00

JANáčEK/ STRING QUARTET NO.1 ´KREUTZER SONATA´

-

sunday 2nd July (k21)
- La Valse

Sandefjord Church, 18:30

ENESCU / OcTET

-