Sandra Lied Haga - mini-intervju

Sandra nådde aldri trikken i tide for å rekke første time på ungdomsskolen og videregående. Men siden da har timingen hennes vært upåklagelig: hun har gitt konserter i Storbritannia, Tyskland, Østerrike, Russland, Italia, Tsjekkia, Sveits, Frankrike, Sverige, Danmark, Nederland, Ungarn, Island, Hellas, Jordan, Polen, Estland, Litauen og USA, etter å ha debutert på Wigmore Hall bare 12 år gammel.

Sandra har spilt sin cello med kjente musikere i verdensklasse: Anne-Sophie Mutter, Leif Ove Andsnes, Paul Lewis, Gordon Back, Lars Anders Tomter, Kathryn Stott, Christian Ihle Hadland, Henning Kraggerud og Anna Fedorova, for å nevne noen. I sommer spiller hun på Fjord Classics. 

Hva ser du mest frem til på årets festival?
Alt! Men når det gjelder konsertene: Schubert vil bli fantastisk!

Hva er det beste med å spille instrumentet ditt?
Følelsen jeg får rundt meg, at dette er mange menneskers favorittinstrument, et instrument som ligger svært nær hjertet. Kanskje fordi det er instrumentet som er nærmest den menneskelige stemmen? Jeg elsker å spille cello fordi registret er så bredt. Det gjør det mulig å virkelig spille noe.

Hva fikk deg til å velge en karriere som musiker?
Godt spørsmål! Jeg begynte å spille cello da jeg var 3 år. Det var behov for forandring etter at mine 3 eldre søsken hadde valgt fiolin.

I oppveksten har jeg vært med på nesten alle aktiviteter og all sport du kan forestille deg, i tillegg til celloen. Inni meg visste jeg imidlertid alltid at disse tingene bare var lek og moro. De inspirerte meg til å elske musikken enda mer. Jeg er takknemlig for å ha gjort så mange forskjellige ting i mitt liv. Det gjør at jeg aldri kommer til å tvile på at musikk og cello er det som passer meg.

Hva er din beste / verste konsertopplevelse?
Jeg har hatt så mange utrolige konsertopplevelser at jeg ikke klarer å velge den beste.
Min mest smertefulle konsertopplevelse var derimot da jeg var 10 år gammel. Jeg gledet meg veldig til å spille live på radio, men klarte å forstue fingeren min da jeg falt på isen samme dag. Enhver cellist vil vite at å spille Requiebros av Cassado med en forstuet lillefinger ikke er behagelig. Men som jeg har fått lære i svært ung alder: unnskyldninger eksisterer ikke i musikkverdenen. Du spiller konserter uansett.

Hva gjør deg deg glad?
Å hoppe fra store klipper i havet, magisk klassisk musikk, klatring til toppen av utrolige fjell, sjokolade og iskalde vintre med mye snø!

Hvilken musikk får deg til å gråte?
Vanligvis får hjerteskjærende musikk fra den romantiske perioden meg til å gråte.

Hva er ditt favorittsted i verden?
For meg må det være alle fjelltoppene og strendene i Lofoten. Det er det vakreste jeg har opplevd i hele mitt liv.

Kan du fortelle oss noe som ingen vet om deg?
Både på ungdomsskolen og på videregående fikk jeg ikke engang «middels» men «dårlig» i ordenskarakter. Jeg rakk aldri trikken i tide for å komme tidsnok til den første timen.
Men den dårlige ordenskarakteren må ikke forveksles med oppførseleskarakteren – den var på topp! 

Sandra v5.jpeg