ARTISTER - PROGRAM - ÅRETS TEMA - BETWEEN CLASSICS - kjøp bILLETTER

2018 programtema

Der er et Yndigt Land
— 

Vi gleder oss stort til  å ønske velkommen til Fjord Classics 2018, Sandefjords nye internasjonale kammermusikkfestival som fikk en brakstart i fjor. Igjen vil programmene være bygget rundt repertoire unnfanget i vår sivilisasjons stjernestunder, fra århundrer tilbake og frem  til vår egen tid. Musikerne, linsene som skal fokusere dette lyset til nuets laserstråler, vil i år som i fjor være blant de ypperste som står på verdens scener .

Årets profil vil være preget av vårt broderfolk i syd. Det mest kontinentale av de nordiske land, som også dyrket rokokkoens ynde, mens mye var mer nødtørftig her hjemme. Grieg blandet folkemusikk og feleaktige kvinter med sitt helt egne raffinerte, harmoniske  univers, og fikk oss alle til å føle at dette var norsk.

Enhver finnes nakkehår reiser seg når Finlandia spilles. Og  Sibelius har da også skapt mengder av musikk, symfoniske verker av stor originalitet, patos og minimalisme i en unik kombinasjon. Men også folkekjære sanger. 

Carl Nielsen er også en ekte symfoniker, som har skapt sine helt egenartede symfoniske hendelser. Han har i likhet med Sibelius kombinert dette storslagne oevre med en svær produksjon av sanger som er blitt virkelig folkeeie. Dertil kammermusikk  i forskjellige formasjoner. Carl Nielsen var for øvrig ypperlig skribent,og en stor beundrer av Mozart så Amadeus blir å høre også i år.

I Danmark oppleves i dag en eksepsjonell kvalitet innen samtidsmusikken, og den kanskje fremste, Bent Sørensen, er vi så heldig å ha fått til Sandefjord i år. Slik Carl Nielsen fra det danske ble internasjonal og lever utover sin samtid, er Bent Sørensen så helt opplagt av de få i vår tid man føler seg overbevist om er en klassiker blant oss. Han er da også prisbedrysset internasjonalt. Senest fikk han Grawenmeyerprisen i forbindelse med at New York Filharharmonien uroppførte bestillingsverket ´Evening  Land´.

Sørensens musikk funkler, her er krystaller av intim menneskelighet. Underfundig, dyptfølt, av og til nostalgisk og lett tilhyllet, men aldri kryptisk. Hans musikk behøver ikke gjøre seg interessant, den er interessant helt spontant. Og den er inderlig vakker, den visker heller ømt enn å brøle. Sørensen har en rik produksjon av kammermusikk, blant annet komponert for Esbergensemblet. Vi gleder oss til å presentere denne skatt spilt av blant andre hans fru, den fantastiske pianist Katrine Gislinge og Den Danske Strykekvartett, som i disse dager fremstår som en av verdens aller fremste, og som har et repertoire spennende fra Haydn og Beethoven, via samtidsmusikk til dansk folkemusikk. Denne skjeggete gjengen forener det ytterst forfinede med det djervt folkelige. Sammen med akkordeonisten Andreas Borregaard, nyslått professor ved Norges musikkhøgskole skal vi sogar bys en verdenspremiere av Bent Sørensens verk ´Dancers and Disappearance´ for akkordeon og strykekvartett. Forrige urpremiere av Sørensens musikk var i New Yorks Avery Fisher Hall, så vi føler Sandefjord nå inntar sin rettmessige plass i musikkverden.

Av andre som er blitt tildelt betydelige priser i det siste, Statoilprisen, er Bror Magnus Tødenes, vår sensasjonelle tenor. Store roller har han allerede gjort ved de aller mest prestisjetunge operahus, Wien,  Salzburger festspiele.. og nå: Fjord Classics.

Av den enda yngre garde sangere blir det gjenhør med Aksel Rykkvin, som besøkte oss i fjor og som har henrykket en hel musikkverden med sin klokkeklare sopran. Han gå nå videre som baryton, naturens mest slående manifestasjon av ynglingens forskjellige uttrykksfarger.

Ellers har vi med oss  de aller fremste på sine instrumenter: Liza Ferschtman (fiolin), like hjemme på solistplass som i kammerensemblet, unge , fremadstormende Sandra Lied Haga (cello), ved siden av Katrine Gislinge har vi på klaver Piers Lane fra Australia, en mann med både ordene og tangentene i sin makt. Den strålende klarinettisten Sharon Kam er alltid en begivenhet på podiet, med sin gnistrende energi, og  Håkan Hardenberger, primus inter pares av nordiske, og dermed verdens trompetere skal la solens eget instrument få skinne. Collin Currie, dagens kanskje fremste slagverker, og vel eneste med en utstrakt solokarriere, kommer til å servere klangkombinasjoner vi sjelden hører, mye av det sammen med Hardenberger. På avslutningskonerten vil vi få anledning til å vise frem noe av den praktfulle etterveksten i norsk musikkliv da unge Aksel Rykkvin få selskap av 14 år gammel Inga Lohne-Otterstad fra Den Norske Operas barnekor. Min kjære bror, fiolinisten Kjell Tomter, kompletterer ensemblet i Johan Svendens balstyrige strykeoktett. Om han enn er min lillebror, klassifiserer han vel ikke til begrepet ettervekst, da han nylig rundet de 50. Musikere eldes ikke som andre....

Jeg føler forventningen sitrer når jeg beretter om musikk og musikere som skal innta deilige Sandefjord like over St.Hans, når sommer og ferie enda er jomfruelig og lysegrønt. Jeg håper dere kjenner på det samme.

Hjertelig velkommen !

Lars Anders Tomter
kunstnerisk leder