Kathryn Stott xx.jpg

Henning Kraggerud / fiolin

Den norske fiolinist Henning Kraggerud er kunstnerisk leder for NOSO kammerorkesteret, en ansettelse som nylig ble utvidet til 2020. Han blir gjentatte ganger invitert som solist med mange av verdens mest betydningsfulle orkestre. Denne sesongen i blant annet Toronto Symphony, Vancouver Symphony, og Danmark Radios Symfoniorkester. Henning er en produktiv komponist med mer enn 200 verk signert hans navn. Blant ensembler som har bestilt eller urfremførthans verk, er Brodsky-kvartetten og Österbottenkammerorkesteret, mens Britten Sinfonia gav den første fremføringen av Hennings ”The Last Leaf” for fiolin- og kammerorkester i 2014. Samme år ble Hennings rykte som komponist befestet gjennom premieren av ” Equinox: 24 Postludes in All Keys for Violin and String Orchestra. Dette verket ble komponert som en musikalsk motstykke til en historie skrevet av den verdensberømte forfatteren Jostein Gaarder, og har blitt hyllet som "en fasinerende komposisjon en kan komme tilbake til om og om igjen" (MusicWeb International). 

Henning opptrerr jevnlig både på fiolin og bratsj på store festivaler og konsertsaler.  Nylige opptredener har funnet sted på Wigmore Hall, Bruges Concertgebouw og Berlin Konzerthaus, med musikere som Steven Isserlis, Joshua Bell, Lawrence Power, Leif Ove Andsnes, Natalie Clein, Christian Poltéra og Jeremy Menuhin. Hans faste samarbeidspartnere inkluderer Christian Ihle Hadland, Håvard Gimse og Kathryn Stott. 

Hennings diskografi inneholder mange innspillinger for Naxos, den siste er Johan Halvorsens gjenoppdagede Fiolin konsert og Mozarts konserter nr. 3, 4 og 5. Mozart-CDen ble valgt som ukens album i klassisk FM, NDR Kultur`sukens CD, Editor's Choice i Classical Music Magazine, Anbefalt i The Strad, og presentert på BBC Radio 3's Records Review, hvor den ble hyllet som "så levende og med en engasjerende artikulasjon", samt at den mottar stor anerkjennelse i alle de store internasjonale musikkmagasinene. For Simax har han spilt inn de komplette solo fiolinsonatene av Ysaÿe, på en plate som vant den prestisjetunge Spellemann prisen. Henning opptrådte også i en stor tv- og kino-dokumentar om den norske 1800-tallets fiolin-virtuosen og komponisten Ole Bull, og mottok Ole Bull-prisen i 2007. 

Henning ble født i Oslo i 1973 og studerte med Camilla Wicks og Emanuel Hurwitz. Han er mottaker av den prestisjefylte Griegprisen, og i 2007 ble han tildelt Sibelius-prisen for sine tolkninger og innspilling av Sibelius musikk rundt om i verden. Henning er professor ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo, og er ”International Chair in Violin” på Royal Northern College of Music i Manchester. 

Henning Kraggerud spiller på en Guarneri del Gesù  fiolin fra 1744 som er eid av Dextra Musica AS, et selskap grunnlagt av Sparebankstiftelsen DNB.

/
Fjord Classics konserter:

wednesday 28th june (K3)
- fra nordheim til mozart

Sandar Church, 15:00

MOZART / PIANO TRIO K. 542

-

wednesday 28th June (k4)
-
Rått, dypt og mykt som fløyel!

Sandefjord Church, 18:00

JANáčEK / SONATA FOR VIOLIN & PIANO
ATTERBERG / SUITE FOR VIOLIN, VIOLA & STRING ORCHESTRA

-