Kathryn Stott xx.jpg

Aksel Rykkvin / sopran

Aksel Rykkvin (f. 2003) er en klassisk skolert guttesopran som ble nominert til Spellemannpris som «Årets nykommer» for sin internasjonalt kritikerroste debutplate «Aksel! Arias by Bach, Handel & Mozart» som ble utgitt av Signum Classics i 2016. Platen ble spilt inn i England med ett av verdens fremste barokkorkestre, the Orchestra of the Age of Enlightenment, dirigert av Nigel Short. Høsten 2016 fikk den strålende anmeldelser i internasjonale tidsskrifter som Gramophone, BBC Music Magazine, Opera Now og Diapason, hvor platen også fikk utmerkelsen Diapason D’Or Découverte. I sin første uke gikk platen inn på 6. plass på de offisielle hitlistene for klassiske musikkalbum i Storbritannia.

Aksel ble «Årets musiker» da han vant det prestisjefylte «Ungdommens musikkmesterskap» på Norges Musikkhøgskole i januar 2017, på tvers av alle sang- og instrumentaldisipliner. Som elleveåring hadde han tidligere vunnet klassen for sangere 10-15 år i 2014.

ksel har vært invitert solist på konserter med de fremste norske orkestre, som Oslo-Filharmonien, Kringkastingsorkesteret, Det Norske Kammerorkester, TrondheimSolistene, Barokkanerne, Trondheim Barokk, Oslofjord Kammerfilharmoni og Ensemble Allegria. Han har samarbeidet med fremstående musikere av internasjonalt format som Arve Tellefsen, Christian Ihle Hadland, Henning Kraggerud, Håvard Gimse, Kåre Nordstoga, Lars Anders Tomter, Marianne Thorsen, Mark Bennett og Sigmund Groven. Aksel har opptrådt på musikkfestivaler over hele Norge, blant annet Risør Kammermusikkfest, Oslo Kammermusikkfestival, Glogerfestspillene (Kongsberg), Operafestukene i Kristiansund, Oslo Internasjonale kirkemusikkfestival, Røros orgelfestival, KKKK-festivalen i Kristiansund og lanseringskonsert for den nye Fjord Classics i Sandefjord. Han har sunget som solist i de største katedralene i Norge, Oslo Konserthus, hovedscenen ved Den Norske Opera og Olavshallen i Trondheim, samt sunget gjennom et soloprogram i King’s College Chapel i Cambridge.

Aksel begynte sin sangkarriere i Oslo Domkirkes Guttekor som femåring, og her ble han undervist av sangpedagog Helene Haarr. Fra 2013 har han også sunget i Barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett, dirigert av Edle Stray-Pedersen. Aksel er elev i talentprogrammet «Musikk på Majorstuen skole», som drives av Barratt Due musikkinstitutt i samarbeid med Oslo kommune. Fra 2013 har Marianne Lewis vært Aksels hovedlærer, både i operaen og på skolen.

ksel har hatt en rekke tv-opptredener på NRK og TV2, blant annet flere konserter med Kringkastingsorkesteret, vært gjest på NRK Lindmo og innledet julehelgens mest sette tv-program «Kvelden før kvelden».. I utlandet har han sunget som kveldens artist i musikkspørreleken "Kulturfrågan Kontrapunkt" på SVT1. På radio har han sunget minikonsert live på «In Tune» i BBC Radio 3 og vært gjest i programmer som «Spillerom» på NRK.

mars 2016 oppnådde han anerkjennelse internasjonalt for sin rolle som "The boy" i Rolf Wallins nye engelskspråklige opera "Elysium" på hovedscenen ved Den Norske Opera & Ballett. Financial Times skrev at Aksel var "uhyre god, med en musikalsk sikkerhet og klangrikdom som er nesten overmenneskelig." og Frankfürter Allgemeine mente at Aksel var en «fremragende, eventyrlig sikker guttesopran». Hans største utfordring på operascenen kom ett år senere, i april 2017, da han igjen fikk strålende anmeldelser for sin innsats i en av de største guttesopranrollene i operalitteraturen, «Yniold» i Debussys «Pélleas et Mélisande» ved Den Norske Opera & Ballett. Tidligere, i juni 2016 spilte han rollen som barnet i Daniel Proiettos prisvinnende ballett «Cygne», også dette på hovedscenen i Oslo. Han har fått flotte kritikker for solistoppgaver i produksjonene til Barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett, bla i tittelrollen i Kurt Weills «Der Jasager».

ksel har sunget som solist ved tallrike offisielle anledninger, mange ganger med medlemmer av Kongefamilien og Regjeringen til stede. Han har en stor internasjonal tilhengerskare i sosiale medier, og til sammen på Facebook og YouTube har han godt over 12 000 følgere og mer enn halvannen millioner videovisninger.

/
Fjord Classics konserter:

søndag 2. Juli (k19)
- Kaleidoskop fra Wien

 

Sandefjord kirke, 13:00

SCHUBERT / der hirt auf dem felsen

-